Àlex Bosch – Entrenador de Salut

Dsc 7494

Per què meditar?

En un món que avança cada vegada més ràpid, és fàcil sentir-se desbordat. Entre les exigències de la feina, les relacions personals i les responsabilitats del dia a dia, sovint ens oblidem de cuidar el nostre benestar mental i físic. Sovint, estem immersos en pensaments que sovint ens arrosseguen cap al passat o ens anticipen preocupacions pel futur, cosa que ens impedeix gaudir del “ara”.

És aquí on la meditació es presenta com una eina essencial per calmar la ment i reconnectar amb nosaltres mateixos i el moment present. La meditació pot ser molt útil a l’hora d’ alliberar-nos d’aquest cercle de distraccions, permetent-nos viure amb més plenitud i aportant-nos una sensació de pau interior. Aquesta pràctica transformadora ens ajuda a viure amb més consciència i, si la practiquem de manera regular, no només transforma la nostra manera de gestionar les emocions i els pensaments, sinó que ens ajuda a viure amb més claredat mental, i a afrontar els reptes quotidians amb una actitud més positiva i equilibrada.

La Meditació: Una tradició transformadora per al benestar en un món modern

La meditació té arrels profundes en tradicions espirituals i filosòfiques de tot el món, des del budisme, hinduisme i taoisme, fins a algunes branques del cristianisme o islam (San Ignasi de Loyola o Sufisme, respectivament). Al llarg de mil·lennis, mestres espirituals han utilitzat la meditació com una eina per desenvolupar una major consciència de l’ésser, connectar amb el present i transcendir els límits de la ment. Aquestes pràctiques, que s’han transmès de generació en generació, no només busquen el benestar mental, sinó també un despertar espiritual profund, on l’individu es reconeix com una part integral del tot. La meditació tradicional sovint implica la contemplació, la recitació de mantres o l’enfocament en la respiració, tècniques que han resistit el pas del temps per oferir-nos una connexió més profunda amb nosaltres mateixos i amb l’univers que ens envolta.

Avui en dia, lluny de ser només una pràctica espiritual, la meditació està recolzada per multitud d’estudis científics que avalen els seus múltiples beneficis en el nostre benestar mental i físic. Per exemple, s’ha demostrat que la meditació redueix els nivells de cortisol, millorant la nostra capacitat per gestionar l’estrès. A més, s’ha comprovat que millora la concentració, l’equilibri emocional i proporciona beneficis físics, com la millora de la salut cardiovascular, la qualitat del son i l’enfortiment del sistema immunitari.

Beneficis científicament comprovats per a la salut física:

Diverses investigacions han demostrat que la meditació té un impacte profund en el cos. Un dels seus efectes més destacats és la reducció dels nivells de cortisol, l’hormona que el cos allibera en resposta a l’estrès. Al reduir el cortisol, la meditació ajuda a disminuir l’estrès crònic, que està directament relacionat amb problemes com la hipertensió, malalties cardiovasculars i fins i tot diabetis. A més, la meditació pot tenir efectes antiinflamatoris, ja que regula la resposta inflamatòria del cos, protegint-nos contra diverses malalties cròniques.

Un estudi publicat del Journal of the American Heart Association (Levine et al., 2017) va mostrar que les persones que practiquen meditació regularment tenen un risc reduït de patir un atac cardíac o un ictus. A més, s’ha observat que la meditació pot ajudar a millorar el sistema immunològic, augmentant la capacitat del cos per combatre infeccions i malalties. Per exemple, en una revisió sistemàtica (Black & Slavich, 2016), es veuen efectes de la meditació sobre marcadors específics d’inflamació, immunitat mediata per cèl·lules i envelliment biològic, podent-se considerar un factor salutogènic per al funcionament del sistema immunitari.

Beneficis científicament comprovats per a la salut mental:

Els beneficis de la meditació no es limiten només al cos, sinó que també tenen un impacte profund en la salut mental. Un dels camps més estudiats és l’efecte de la meditació en la gestió de l’ansietat i la depressió. Un estudi publicat a JAMA Internal Medicine (Goyal et al., 2014) va demostrar que la meditació de l’atenció plena (mindfulness) pot ser igual de efectiva que els antidepressius per a la reducció dels símptomes d’ansietat i depressió en alguns pacients. Això és especialment important en un context on moltes persones busquen alternatives o als medicaments per millorar la seva salut emocional.

Un altre benefici destacat és la millora de la capacitat de concentració i atenció. La meditació ens ensenya a estar presents i a entrenar la nostra ment per focalitzar-nos en una tasca concreta. Investigacions (Brewer et al., 2011) han trobat que meditar provoca canvis en la connectivitat de la xarxa neuronal per defecte (relacionada amb menys divagació mental i menys pensaments recurrents de preocupació). A més, la meditació pot millorar la neuroplasticitat (Fox et al., 2014) del cervell, és a dir, la seva capacitat d’adaptar-se i canviar en resposta a noves experiències. Això s’ha associat amb millores en la memòria, la resolució de problemes i la gestió de les emocions.

Com transforma la teva vida quotidiana la meditació?

Incorporar la meditació en la nostra rutina diària no només ens aporta beneficis puntuals, sinó que ens ajuda a transformar la nostra manera de viure i percebre el món. Meditar regularment ens permet reduir la reacció emocional als esdeveniments estressants, cosa que ens ajuda a gestionar millor les adversitats i a viure amb més serenitat. A més, fomenta una sensació més profunda de benestar general i de connexió amb un mateix.

Meditar al matí és una de les millors maneres de començar el dia amb la ment clara i equilibrada. Aquesta pràctica ens permet establir una base sòlida per afrontar el dia amb més calma, millor concentració i una actitud positiva davant els reptes que puguin sorgir. Diversos estudis han assenyalat que meditar al matí no només millora la salut mental, sinó que també augmenta l’energia i la resiliència emocional al llarg del dia.

T’agradaria començar una rutina de meditació?

Si t’interessa aprofundir en els beneficis de la meditació i començar el dia amb una ment més serena, et convido a explorar el grup de meditació matinal online que hem muntat, on podràs descobrir les tècniques que t’ajudaran a incorporar aquesta pràctica transformadora en la teva rutina diària.

Referències científiques:

Black, D. S., & Slavich, G. M. (2016). Mindfulness meditation and the immune system: a systematic review of randomized controlled trials. Annals of the New York Academy of Sciences1373(1), 13–24. https://doi.org/10.1111/nyas.12998

Brewer, J. A., Worhunsky, P. D., Gray, J. R., Tang, Y. Y., Weber, J., & Kober, H. (2011). Meditation experience is associated with differences in default mode network activity and connectivity. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 108(50), 20254–20259. https://doi.org/10.1073/pnas.1112029108

Fox, K. C., Nijeboer, S., Dixon, M. L., Floman, J. L., Ellamil, M., Rumak, S. P., Sedlmeier, P., & Christoff, K. (2014). Is meditation associated with altered brain structure? A systematic review and meta-analysis of morphometric neuroimaging in meditation practitioners. Neuroscience and biobehavioral reviews, 43, 48–73. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2014.03.016

Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., Berger, Z., Sleicher, D., Maron, D. D., Shihab, H. M., Ranasinghe, P. D., Linn, S., Saha, S., Bass, E. B., & Haythornthwaite, J. A. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA internal medicine, 174(3), 357–368. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2013.13018

Levine, G. N., Lange, R. A., Bairey-Merz, C. N., Davidson, R. J., Jamerson, K., Mehta, P. K., Michos, E. D., Norris, K., Ray, I. B., Saban, K. L., Shah, T., Stein, R., Smith, S. C., Jr, & American Heart Association Council on Clinical Cardiology; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Hypertension (2017). Meditation and Cardiovascular Risk Reduction: A Scientific Statement From the American Heart Association. Journal of the American Heart Association6(10), e002218. https://doi.org/10.1161/JAHA.117.002218

Àlex Bosch - Entrenador de Salut
×