Àlex Bosch – Entrenador de Salut

0341

Com funciona el dolor i com tractar-lo?

Habitualment, quan pensem en el dolor ens imaginem que es troba localitzat en un punt concret (al lloc a on ens hem donat un cop, a el genoll que vam forçar al córrer l’altre dia, a l’estómac que hem omplert massa al menjar, …). La realitat és bastant diferent, però.

Resulta que l’encarregat de que nosaltres sentim dolor és el nostre Sistema Nerviós Central (cervell i mèdul·la espinal), el qual processa tots els estímuls que li arriben de la perifèria i decideix si hem de sentir dolor o no.

Per exemple: un esportista pot no sentir dolor mentre està realitzant la competició, encara que s’hagi produït una lesió. Això és degut a que el Sistema Nerviós Central interpreta que estem en una situació d’estrès (igual que si ens estigués perseguint un depredador) i no és convenient sentir dolor, ja que això podria fer perillar la nostra supervivència. Aquest és un cas desmesurat, però no obstant, habitual de una reacció instintiva; en casos més greus, la literatura mèdica en va plena: soldats en guerra que no noten el dolor de ferides molt greus, pares o mares capaços de qualsevol cosa en veure el seu fill en perill, …

Per tal de poder tractar el dolor, hem de començar entenent què l’origina (sigui un factor extrínsec: com ara una lesió; o un factor intrínsec: com ara un dolor crònic mantingut en el temps, una sensibilització central, …). Si sabem a on hem de posar la nostra atenció per tal de solucionar el problema, hi tenim molt de guanyat! Per exemple: davant d’un dolor crònic de genoll, posar-se un antiinflamatori local o prendre’s un Ibuprofè o simil·lar, servirà de poc més que com a pal·liatiu momentani.

Qualsevol teràpia global o holística al tractar a una persona afectada per a qualsevol tipus de dolor busca mirar en perspectiva tota la persona i el seu entorn, i després veure quines són les millors eines per ajudar a tornar a la normalitat des d’un abordatge Bio-Psico-Social.

Per a més informació CONTACTA AQUÍ

 

Àlex Bosch - Entrenador de Salut
×