Àlex Bosch – Entrenador de Salut

Dsc 7637

Capítol 2: fruites

Aquest més ens centrarem en les llaminadures de la naturalesa: les fruites. Tot i que habitualment es col·loquem junt amb les verdures en moltes guies nutricionals, es mereixen un capítol apart. Ja que, tot i que s’assemblen, no ens aporten el mateix ni n’hauríem de menjar-ne les mateixes quantitats.

 

De què parlo quan parlo de fruites?

Dintre de que totes són fruites i tenen propietats similars, les classificarem segons la següent divisió, per motius que veureu més endavant:

  • Fruites dolces: plàtans, dàtils, figues, papaia, caqui, xirimoia, fruites dessecades,…
  • Fruites semi-àcides: poma, pera, cireres, mango, raïm, magrana, fruits silvestres,…
  • Fruites àcides: taronja, llimona, aranja, llima, pinya, maduixa,…
  • Fruites grasses: alvocat, coco, olives

Totes es poden consumir crues o cuites, sempre i quan ens agradin així, exceptuant casos molt concrets com les olives que s’han de macerar durant bastant temps abans de consumir.

 

Quina fruita hem de menjar?

Una vegada més, si fem alguna cerca a internet, llegirem que hi ah fruites sanes i d’altres que no ho són… de nou, no és així. No vol dir que no n’hi pugui haver algunes de més favorables per a nosaltres en concret, però per regla general qualsevol fruita pot ser interessant per a la nostra dieta, sempre i quan se’ns posi bé.

Al igual que les verdures, ens interessarà que siguin de la millor qualitat possible, fresques, de proximitat i de temporada, sempre que pugui ser. En aquest cas és especialment important que siguin fresques i de temporada. La major part dels nutrients que contenen les fruites els adquireixen els últims dies al madurar de forma natural a l’arbre, com per exemple la famosa vitamina C que en teoria les taronges en tenen tanta quantitat. Per tan, si les recullen verdes i les fan madurar en una cambra frigorífica, ja arrencades de la planta, no seran ni la meitat de nutritives que si es cullen quan estan madures.

També, a més varietat, millor. Comprar cada setmana la major varietat de les que trobem al mercat i consumir-les crues, al forn amb canyella, en forma de compota (sense sucres o edulcorants afegits),…

 

Quanta fruita hem de menjar?

Moltes vegades haureu sentit la frase “5 peces de fruita o verdura al dia” i, malgrat és una indicació amb bones intencions, un cop més és imprecisa i pot portar a confusions importants. Per exemple si a mi no m’agraden massa les verdures (ja vam veure com solucionar-ho en el capítol anterior), podria menjar-me 5 peces de fruita al dia i estar complint amb el què m’han dit que és correcte… però tal com vam comentar, les verdures són provablement el grup d’aliments més únic i difícil de substituir per qualsevol altre (inclòs les fruites).

Quines són les diferències? La principal és la quantitat de sucres (fructosa, majoritàriament) d’absorció ràpida que contenen les fruites, en comparació amb les verdures, que contenen més fibra i una gran quantitat de fitonutrients amb moltes funcions saludables en el nostre cos. Una altra seria que, per regla general, les fruites contenen més vitamines i les verdures, més minerals; però això no seria tan remarcable.

La quantitat de fruita recomanable variarà molt de persona a persona, anant des de qui pràcticament no en pot menjar perquè se li posa malament, fins a qui en podrà menjar grans quantitats sense que li doni problemes digestius ni endocrins. Però com a recomanació general (excepte per a qui té aquests problemes, que ara veurem), n’hauríem de moderar el consum a 1 o 2 peces al dia, menjant-ne més quan és temporada (veure calendari seguidament) i menys quan no.

 

[…]

El capítol continua de forma exclusiva per als subscriptors. Altres temes que es parlen en aquest capítol són: problemes metabòlics ssociats a l’excés de fructosa (diabetis tipus II, fetge gras no alcohòlic,…), intolerància a la fructosa i dieta a seguir, introducció a la dieta dissociada, com aconseguir menjar fruita de nou si no ens agrada o n’hem perdut el costum, “és imprescindible menjar fruita?” i un calendari de la fruita i verdura de temporada a Catalunya! Per seguir llegint, inscriviu-vos de forma gratuïta a la Newsletter i rebreu aquest regal, junt amb tots els capítols que aniran venint en els mesos següents. Ompliu el formulari que trobareu aquí i assegureu-vos de clicar les dues caselles de la part baixa.

Àlex Bosch - Entrenador de Salut
×